Een verzekering voor een brommer is wettelijk verplicht op grond van de wettelijke aansprakelijkheid. Deze verplichte verzekering voor de brommer wordt ook wel de wa verzekering voor de brommer genoemd. Uit deze verzekering voor de brommer vloeit voort dat de gevolgen van schade die aan derden is toegebracht onder de dekking vallen. Een persoon die op de brommer rijdt en onverhoopt een ongeluk veroorzaakt door op een auto te botsen zal voor de schade aansprakelijk worden gesteld. Met de wa verzekering voor de brommer is de verzekerde gedekt tegen de schade die uit het ongeluk voortkomt. Er kan naast deze wa verzekering voor de brommer ook worden gekozen voor een van de aanvullende verzekeringen, die een meer uitgebreide dekking te bieden hebben.

Dekking verzekering brommer

Met de wa verzekering voor de brommer is in elk geval de schade gedekt die aan anderen wordt toegebracht, maar dat zegt nog niets over de vergoeding van de schade die aan de eigen brommer kan ontstaan. Voor dekking van de schade aan de eigen brommer zal dan ook een aanvullende verzekering moeten worden afgesloten. Een van de vaak afgesloten aanvullende verzekeringen bovenop de wa verzekering voor de brommer is de diefstalverzekering. Deze aanvullende verzekering voor de brommer biedt dekking aan de financiële schade ten aanzien van de gevolgen van bijvoorbeeld diefstal of joyriding van de brommer. De premie van de aanvullende diefstalverzekering voor de brommer is afgestemd op de nieuwwaarde van de brommer in combinatie met het postcodegebied van de verzekerde.

Bovenop deze verzekering voor de brommer kan er ook een keuze worden gemaakt voor een aanvullende verzekering die de schade dekt aan de eigen brommer als gevolg van een aanrijding die door eigen toedoen is ontstaan. De wa verzekering voor de brommer in combinatie met de verzekering voor diefstal en de verzekering voor aanrijding wordt ook wel de volledig casco verzekering genoemd. De premie van de verzekering voor de brommer is afhankelijk van de keuze voor het soort verzekering, van de leeftijd van de verzekerde en van de woonplaats. Ook kunnen per verzekeraar de premies verschillen, zodat het raadzaam is een aantal vergelijkingen te doen.